Vsako leto je 3. petek v novembru v Sloveniji, posvečen tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Tudi na naši šoli smo z veseljem vključeni v ta projekt že vrsto let. Letos je bil 18. november, dan, ko smo z učenci zajtrkovali: med, kruh, maslo, mleko in jabolko.

Letos je bil dan posvečen mleku in mlečnim izdelkom. Z učenci 5. razreda smo spoznali kako se maslo pripravi na  tradicionalni način, spoznali so pinco, in modelčke, ki so jih uporabljale babice, ko so delale maslo doma. Učenci pa so spoznali in izdelali maslo iz sladke smetane s stepanjem le te, s pomočjo stepalnika. Izdelali so zeliščno maslo z drobnjakom. Učenci 6. razreda so spekli koruzni kruh in izdelali surovo maslo. Aleksandrova  mama nam je spekla velik hlebec kruha. V jedilnici šole smo pripravili razstavo in jedi za tradicionalen zajtrk. Povabili smo vse učence in delavce šole, da so si ogledali razstavo, spoznali pomen zajtrka, recepte za jedi iz mleka za zajtrk ter sodobno izdelavo masla in pripomočke za tradicionalno izdelavo masla. Učenci so bili zelo ponosni na svoje delo in pohvale sošolcev.

Učiteljica Nevenka z učenci 5. in 6. razreda.

Dostopnost